Om oss

fam-schuten.jpgVi är Harry och Nadja Schuten med våra två barn Karlijn och Jesper. I januari 2009 flyttade vi till Sverige, eftersom Nadja fick ett nytt jobb som läkare på vårdcentralen i Svärdsjö. De första månaderna bodde vi i en hyreslägenhet i Falun men efter första sommaren i detta vackra land började vi leta efter ett eget hus. När vi fick möjligheten att lägga bud på Olérsgården infriades en av Harrys gamla drömmar: att bli bonde, och i november 2009 blev vi stolta ägare till Olérsgården.

 

Runt 1680 byggdes Olérsgården som en av de fyra första gårdarna i Rönndalen (nuvarande Enviken). Ovanför jordkällarens ingång kan man fortfarande hitta årtalet 1681 inristat. Den del av uthuset där gäststugan är belägen, var mellan 1875 och 1940-talet det lokala post- och bankkontoret. Överallt på gården finns gamla originaldetaljer bevarade, till exempel tva fina kakelugnar samt en vedspis i gäststugan.

 

 

rosalinda-vid-an.jpgPå gården finns för närvarande hästar,  Dvärgvädur kaniner, Hereford kor, hönor och grisar. Herefordrasen är en mycket gammal, härdig köttras som har sitt ursprung i grevskapet Herefordshire i England och kom till Sverige i början på 50-talet. Rasen är känd för sitt lugna temperament och djuren är mycket snälla och lätthanterliga. Köttet är världskänt och har vunnit tävlingar i ät- och smakupplevels tack vare att det är mycket mört och välmarmorerat.

voor-website.jpgVi har medvetet valt att jobba ekologiskt och vi är officiellt certifierade som ekologisk gård (SMAK).